Kişisel web tasarım ve kodlama blogu. Web tasarımı ve kodlama araçları ile ilgili bilgiler ve yardımcı dökümanlar.

Kod yazmak sanattır...

gokhankr.com

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Javascript 'e Giriş ve Temelleri



Merhabalar Javascript derslerime hoşgeldiniz. Elimden geldiğince detaylı bir biçimde Javascript 'i sizlere anlatmaya çalışacağım. İlk olarak hiç kodlama bilmiyorsanız da buradan derslere başlayabilirsiniz. Nette detaylı anlatım yapan pek kaynak bulamadığımdan burada yeni jenerasyona uygun bir anlatım serisi yayımlayacağım.

Javascript Nedir ?
Adından da anlaşılacağı üzere Java dilinden türetilmiş bir dildir. Yani Java 'yı JS 'in ebeveyni gibi düşünebilirsiniz. Ancak Java ve JS birbirinden ayrıdır. Javascript aynı zamanda EcmaScript olarak ta bilinir. Web 'de bu konu üzerinde araştırmalar yapabilirsiniz.
Web üzerinde yoğun olarak kullanılan JS kodlama dili, uzun zamandır web dünyasının popüler bir dilidir. Dahası son zamanlarda o kadar kendini geliştirmiştir ki sadece web tarafında değil aynı zamanda masaüstü uygulamalarında da kullanılmaya başlamıştır. Bunun nedeni JS 'in nesneye dayalı bir yapısının olmasıdır.

Nedir bu nesneye dayalı dil ?
Javascript 'te her şey bir nesnedir. İngilizce olarak "Object" adı ile geçer. Yani bu şu demek kodlama içerisinde herşeyi bir nesne olarak yönetebilirsiniz. Bu konuya yabancı olanlar için ilerde Nesneler 'e değineceğiz.

Kullanım alanları ?
Javascript hem web üzerinde hem de masaüstü programlamada kullanılmaktadır dedik. Masaüstü programlama için Node.js+Elektron.js ikilisini örnek verebiliriz. Bu iki kütüphane ile platform bağımsız(Windows+Linux+MacOS) olarak masaüstü uygulamaları kodlanabilmektedir. Örneğin Visual Studio Code editörü Elektron.js ile kodlanmıştır. Bu konu detaylı ve ayrı bir konu, bizi ilgilendiren web üzerindeki Javascript.

Javascript Web üzerinde iki türde kullanılır. Bunlardan birincisi tarayıcı tarafında kullanılan Javascript. Yani buna Client Side(İstemci Tarafı) denmektedir.
Bildiğiniz üzere bir "html" veya "php" sayfası oluşturduğumuz zaman <script> etiketi içine veya ayrı bir .js dosyasına Javascript kodları giriyoruz. İşte bu kodlar tarayıcılar tarafından yorumlanıyor. Diğer bir değişle tarayıcılar içerisinde bir Javascript motoru bulunmaktadır. Bizim sayfalar içerisinde kullandığımız ve kullanıcıların da kaynak kodunu açtığında görebildiği JS kodları tarayıcılar tarafından yorumlanmaktadır. Örneğin, web üzerinde bu konuya aşina olanlar Google Chrome 'un "Javascript V8 Engine" motorunu daha önce duymuştur. Chrome, JS için güçlü bir altyapı sunmaktadır.

İkinci kullanım alanı ise aynı PHP ve Ruby gibi web programlama dillerinde olduğu gibi sunucu tarafında kullanılan Javascript vardır. Buna örnek olarak yine Node.js 'i verebiliriz. Node.js bir framework 'tür ve JS 'i sunucu tarafında çalıştırır. Buna da Server Side(Sunucu Tarafı) denmektedir.
Tabi Node gibi birçok farklı framework vardır ama şuan popüler olan Node.js tir. Tahmin edebileceğiniz gibi burada JS sunucu tarafında çalıştığı için kodları kullanıcılar göremez ve tıpkı Apache Server ile PHP nasıl çalışıyorsa burada da Javascript öyle çalışacaktır.


Javascript 'e giriş yazımı burada sonlandırıyorum bir sonraki derste Javascript Değişkenler Türlerini ve Değişken Tanımlamayı anlatacağım. Giriş dersi biraz uzun oldu ama eğer bu yazımı okuduysanız size JS adına temel bilgileri iyi oturtacağına eminin.

0 yorum:

Yorum Gönder